شناخت شغلینقشه راه

اولین پله از نقشه راه حرفه ای شدن،رغبت شغلی خود را کشف کنید:

فرض کنید هر روز صبح که بیدار می‌شوید، باید برای انجام کاری آماده باشید که اصلا علاقه‌ای به آن ندارید. در طول انجام کار، زمان برای شما به کندی می‌گذرد و برای پایان ساعات کاری لحظه‌شماری می‌کنید. در مقابل شرایطی را تصور کنید که به کارتان علاقه و رغبت دارید. گاهی صبح زودتر از زنگ ساعت از خواب برخاسته و برای رسیدن به شغل عزیزتان عجله می‌کنید. حتی متوجه پایان ساعت کاری هم نمی‌شوید. در طول روز انرژی خوبی دارید، حتی کم‌وکاستی‌ها هم به چشمتان نمی‌آید و سخت‌ترین مشکلات برایتان حل‌شدنی و ناچیز است.

میزان رغبت یا همان علاقه شما به هر کاری می‌تواند نیرو محرکه‌ای برای انجام بهتر آن کار باشد. شغل‌تان هم از این قاعده مستثنا نیست. علاقه به شغل می‌تواند یکی از اولین پله‌ها برای طی نقشه راه حرفه‌ای شدن باشد. وقتی به شغل دلخواهتان مشغول باشید، برای پیشرفت بیشتر تلاش می‌کنید، کارتان را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهید، با سختی‌ها کنار می‌آیید، انگیزه بیشتری برای ادامه کار دارید و کنار لذت از کار هر روز رشد بیشتری دارید.

در این مقاله از ردپا قصد داریم به نقش رغبت در انتخاب شغل و رضایت شغلی بپردازیم و راه‌های کشف این رغبت را در اختیارتان قرار دهیم. اگر می‌خواهید ببینید علاقه به کار چقدر در زندگی‌تان موثر است، همراه ما باشید.

منظور از رغبت چیست؟

رغبت همان عکس‌العمل‌های احساسی است که انسان در مواجه با محرک‌های گوناگون از خود نشان می‌دهد. وقتی به چیزی علاقه دارید، نسبت به آن رغبت و تمایل نشان می‌دهید و آن را دوست دارید. آن چیز اغلب موردتوجه‌تان است، می‌خواهید وقت بیشتری برایش صرف کنید، درباره‌اش بیاندیشید و از آن لذت ببرید. در اصل رغبت همان ترجیح‌ها و دوست داشتن‌های انسان در لحظه معینی از زمان است.

در زمینه شغلی، رغبت به معنی آن است که از انجام چه کارهایی بیشتر لذت می‌برید و در نتیجه برای یادگیری مهارت‌ها و انجام آن شغل انرژی کمتری استفاده می‌کنید؟

حال این سوال پیش می‌آید که چطور رغبت شغلی‌تان را پیدا کنید؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید دسته‌بندی‌های مختلف رغبت‌ها را مورد بررسی قرار دهید و ببینید رغبت شغلی در هر دسته چه می‌تواند باشد؟

1- رغبت بیان شده

من این شغل را دوست دارم، از انجام این کار متنفرم، آنقدر غرق کار بودم که متوجه گذر زمان نشدم، برای نتیجه گرفتن باید بیش از اندازه تلاش کنم و…

جمله‌های بالا برایتان آشناست؟ احتمالا مشابه آن‌ها را یا گفته‌اید یا شنیده‌اید. شما به آسانی می‌توانید آنچه دوست دارید یا آنچه موردعلاقه‌تان نیست، بر زبان بیاورید. رغبت‌های بیان شده همان‌هایی هستند که بر زبان جاری می‌کنید و معمولا با گذشت زمان تغییر می‌کنند. البته این بی‌ثباتی در کودکان و نوجوانان بیشتر است و در بزرگسالان رغبت‌ها ثبات بیشتری دارد. اگر از شما بپرسند چه شغلی را دوست دارید و شما بخواهید به صورت شفاهی پاسخ دهید، رغبت بیان‌شده‌ خود را در نظر گرفته‌اید؛ اما این موضوع به تنهایی ملاکی برای تصمیم‌گیری شغلی نیست، زیرا اعتبار علمی چندانی ندارد.

2- رغبت نمایان شده

با ذوق سراغ انجام کارهای کامپیوتری می‌روید، از فروختن چیزی به دیگران لذت می‌برید، برای کسب مهارت مربوط به شغل‌تان اشتیاق نشان می‌دهید و…

کارها و فعالیت‌هایی که با میل و رغبت انجام می‌دهید، در دسته رغبت‌های نمایان شده شما می‌گنجند. رغبتی که به صورت یک عمل یا انجام یک کار و شغل ظاهر می‌شود. این رغبت می‌تواند منشا تصمیم‌گیری شغلی قرار گیرد. شما برای انجام چه فعالیت‌هایی از خود علاقه نشان می‌دهید؟

3- رغبت آزمون شده

وقتی آزمون‌های رغبت‌سنج را انجام می‌دهید، متوجه می‌شوید رغبت اصلی شما در زمینه خاصی از مشاغل است. این شناخت رغبت‌ها از طریق آزمون‌های هنجار شده معین انجام می‌گیرند. رغبت نسبت به یک شغل در شما به وجود آمده و زمانی به مرحله عمل در می‌آید که اطلاعات شغلی مناسبی درباره آن در دسترس شما قرار گیرد. برای مثال اگر آزمون رغبت‌سنج استرانگ را انجام دهید، نتیجه آن میزان رغبت آزمون‌شده شما را مشخص می‌کند و می‌توانید در ادامه فرایند تصمیم‌گیری شغلی از این رغبت آزمون شده کمک بگیرید.

4- رغبت فهرست شده

وقتی فهرستی از مشاغل متعدد در اختیارتان قرار می‌گیرد و شما آن‌ها را بر اساس علاقه‌تان درجه‌بندی می‌کنید، فهرستی از رغبت‌های شغلی دلخواه خود درست کرده‌اید. این نوع رغبت هم می‌تواند از طریق پاسخگویی شما به جدولی از مشاغل تعیین شود و هم اینکه کافی است بر حسب علاقه نام چند شغل را به ترتیب اهمیت روی کاغذ بنویسید. رغبت فهرست شده می‌تواند در راهنمایی شغلی، مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین شما هم می‌توانید یک کاغذ بردارید و لیستی حداقل با ده عنوان شغلی موردعلاقه خود را به ترتیب اولویت بنویسید تا رغبت شغلی فهرست شده مربوط به خود را تهیه کنید.

رغبت‌ها همیشگی هستند یا متغیر؟

رغبت‌های انسان همیشه در حال تغییر بوده و عموما ثابت نیستند. بعضی‌ افراد اعتقاد دارند رغبت‌ها آموختنی هستند و به گمان بعضی دیگر رغبت‌ها یک پدیده ذاتی محسوب می‌شوند که باید شناخته و کشف شوند. عده‌ای هم رغبت‌ها را به تناسب عوامل محیطی و تجارب زندگی قابل رشد می‌دانند و می‌گویند رغبت‌ها به مرور ،شکل خاصی به خود می‌گیرند.

مهم این است که متوجه باشید تفاوت انسان‌ها در میل و رغبت روی انتخاب شغل تاثیر انکارناپذیری دارد. می‌توان این تنوع رغبت را به عنوان یک عامل انتخاب شغل در نظر گرفت. کافی است رغبت شغلی خود را کشف کرده و بر اساس آن به جستجوی شغل دلخواهتان بروید.

4.9/5 - (8 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا