منتور کیست و منتورینگ چیست؟

قطعا برای شما هم پیش آمده است که بعد از مواجه با یک چالش به سراغ یکی از نزدیکانتان بروید و از ایشان کمک بخواهید. یا برای انتخاب یک مسیر مردد باشید و پس از مشورت با اعضای خانواده، تصمیم بگیرید. اما در زمینه کسب و کار، فضا تخصصیتر میشود و دیگر نمیتوانید از نزدیکان، اعضای خانواده یا دوستانتان کمک بگیرید. در اینجا باید به سراغ فردی بروید که خودش مسیر شغلی شما را طی کرده و توانسته چالشهای بسیاری را با موفقیت پشت سر بگذارد. به چنین فردی منتور میگویند.
منتور فردی باتجربه است که سابقه فعالیت در رشتههای تخصصی مشابه شما را داشته است. به طور خلاصه میتوانیم بگوییم منتور در کسب و کارتان با شما همراهی میکند و قدم به قدم با شما حرکت میکند تا به موفقیت برسید. پس اگر اطلاعات لازم در زمینه کسب و کار مورد نظرتان را جمع آوری کردهاید و برای ادامه مسیر مصمم هستید، باید به سراغ یک منتور بروید. برای اینکه بهتر بدانید منتور کیست و چه ویژگیهایی دارد، تا آخر این مقاله به سئوالات متداول زیر پاسخ خواهیم داد:
- منتورینگ چیست؟
- منتور چطور میتواند به شما کمک کند؟
- منتورینگ چه مزایایی دارد؟
- انواع منتور کدامند؟
- منتورینگ سنتی – استاد و شاگردی
- منتورینگ گروهی
- منتورینگ معکوس
- وظایف منتور کدامند؟
- مشاوره
- انتقال تجربه
- تشویق
- نحوه ارتباط با منتور چگونه است؟
- حضوری
- آنلاین
- تلفنی
- چگونه ارتباط موثری با منتور برقرار کنیم؟
- ویژگیهای منتور خوب چیست؟
- چه کسانی به منتور نیاز دارند؟
- تصورات اشتباه در مورد منتور چیست؟
- چگونه منتور مناسب خود را پیدا کنم؟
- آیا برخورداری از منتور نقطه ضعف محسوب میشود؟
- همزمان چند منتور میتوانیم داشته باشیم؟
منتورینگ چیست؟
تجربه، تمرین و استمرار در انجام یک کار باعث به دست آمدن اطلاعات مفیدی در یک زمینه تخصصی میشود. این اطلاعات را در موتورهای جستجو، کتابها و یا مقالات نمیتوان یافت. البته که رسیدن به این مطالب نیازمند صرف زمان طولانی برای کسب تجربه است. اما یکی از راههای رسیدن به تجربیات ارزشمند در یک زمینه کاری، مشورت با افراد باتجربه در آن زمینه است. چراکه:
هر چه بیشتر بیاموزید، سریعتر و آسانتر به موفقیت میرسید.
برقراری رابطه حرفهای میان افراد باتجربه و افراد کمتجربه را منتورینگ مینامند. منتور (فرد باتجربه) در طول مسیر با منتی (فرد کمتجربه) همراه است. منتور علاوه بر انتقال تجربهها و همراهی در طول مسیر، کمک میکند تا اشتباهات کوچک جلوی چرخ پیشرفت را نگیرد. منتورینگ هم برای منتور و هم برای منتی سودمند است. منتور مانند یک کتاب راهنمای جامع در کنار منتی است؛ منتی هم که تازه وارد میدان کسب و کار شده و به اصطلاح تازه نفس است! با افکار جدیدش ایدههای تازه را در اختیار منتور میگذارد. در واقعا فرد کاربلد در مواقع بحرانی، راهحل و شیوه عبور از مشکلات و چالشها را به فرد تازهکار آموزش میدهد. در طی این همراهی، بر مهارتها و اطلاعات منتور هم افزوده میشود.
بنابراین به طور خلاصه در منتورینگ:
- رابطه مفید در بازه زمانی طولانی مدت وجود دارد.
- منتور، از بروز اشتباهات متداول و احتمال شکست جلوگیری میکند و در مقابل تصمیمات نادرست میایستد.
- منتی، تجربیات جدید و تفکرات خود را با منتور مطرح میکند.
- هر دو طرف رابطه (منتور و منتی) رشد میکنند.
- هر منتی کار را به روش منحصر به فرد خود اما به شیوه صحیح و اصولی انجام میدهد.
- گاهی منتی برای رشد بیشتر به چالش کشیده میشود.
منتور چطور میتواند به شما کمک کند؟
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که بخواهید فردی در طول مسیر حرفهای همراهتان باشد و شما را راهنمایی کند. در چنین شرایطی، بسیاری از افراد به سراغ فردی کمتجربه مانند خودشان میروند و نتیجهای نمیگیرند. اما شما با مراجعه به یک فرد متخصص و فردی که قبلا در مسیر بوده، توصیهها و راهنماییهای مناسب را دریافت میکنید.
از آنجایی که منتور 2 تا 3 درجه از موقعیت فعلی شما بالاتر است، به خوبی میداند که چگونه میتوان کسب و کار را شروع و آن را ارتقا داد. در واقع شما میتوانید تمام فنون کوزه گری را از منتور بیاموزید. منتور کمک میکند تا بنبستها و موانع را شناسایی کنید و به انحراف کشیده نشوید، این امر موجب برقراری تعادل بین زندگی شخصی و شغلتان میشود. ضمن اینکه همراهی یک منتور با شما یا حضور در جلسات گروهی منتورینگ، انگیزه شما را در طول مسیر حفظ میکند. به منظور آشنایی بیشتر شما با اهمیت این رابطه در ادامه به برخی دیگر از مزایای منتورینگ اشاره میکنیم.
منتورینگ چه مزایایی دارد؟
1.یک رابطه برد – برد است و هر دو کنار هم رشد میکنند.
گفتیم که رابطه منتور و منتی یک رابطه دو طرفه است. منتور راه رسیدن به موفقیت را برای منتی آسان میکند و از آن طرف، با ایدههای خلاقانه و استراتژیهای جدید آشنا میشود. علاوه بر این، فرد منتور با آموزش به منتی مهارتهای خودش را هم افزایش میدهد. قرار گرفتن در کنار یک فرد بیتجربه و کمک برای رسیدن به اهداف، حس رضایت درونی ایجاد میکند و در افزایش اعتماد به نفس موثر است. همچنین مهارتهایی مانند فن بیان و مربیگری را نیز افزایش میدهد. بنابراین منتورینگ هم برای منتور و هم برای منتی سودمند است.
- بهره مندی از تجربههای منتور، هزینهای ندارد.
شاید تا به حال تجربه کار با مشاوران شغلی یا مشاوران فردی و تحصیلی را داشته باشید. همانطور که میدانید باید مبلغی را به عنوان دستمزد مشاور کنار بگذارید. یکی از تفاوتهای اصلی منتورینگ با مشاور در این است که منتور اصولا مبلغی را به عنوان دستمزد دریافت نمیکنند. البته اگر بخواهید یک منتور رسمی استخدام یا در جلسات و کارگاههای منتورینگ شرکت کنید، باید مبلغی را به عنوان هزینه منتور پرداخت کنید. گرچه این هزینه در مقابل صرفهجویی که در وقت و سرمایهتان میشود قابل مقایسه نیست.
اما به طور کلی کسب تجربه از افراد باسابقه یک رابطه دو طرفه بوده و هر دو نفر به یکدیگر کمک میکنند تا در کنار هم رشد کنند. بنابراین هزینه چندانی را متحمل نخواهید شد.
3.موجب افزایش اعتماد به نفس و تصمیمگیری بهتر میشود.
اینکه بدانید یک مربی و یک فرد کاربلد را در کنار خود دارید که در لحظات سخت و آسان همراه شماست باعث میشود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. وجود یک حامی آگاه باعث میشود که در موقعیتهای حساس و تعیین کننده تصمیمات بهتری بگیرید؛ با قدرت حرکت کنید و خیالتان آسوده باشد.
4.کمک به شبکه سازی
امروزه همه افراد از اهمیت شبکه سازی و برقراری رابطه با افراد دیگر آگاهی دارند. منتور میتواند پلی برای اتصال شما با شبکه بزرگی از هم مسیرانتان باشد. اگر به سراغ یک منتور باتجربه بروید، به احتمال زیاد به واسطه ایشان با افراد دیگری که در زمینه کاری شما تخصص دارند آشنا میشوید. همچنین ممکن است در جلسات گروهی منتورتان حضور داشته باشید و شما را با مجموعهای از افراد جدید آشنا کند. در واقع با یک تیر چندین نشان میزنید و علاوه بر حضور یک فرد خیرخواه در مسیر شغلیتان، با شبکه سازی به رشد کسب و کارتان کمک میکنید.
5.حضور یک الگوی موفق در طولانی مدت
اگر به خاطر داشته باشید یکی از محبوبترین بازیهای دوران کودکیمان، کنار هم چیدن قطعات جورچین بود. باید تعدادی قطعه در هم ریخته را به شکل درست در کنار هم میگذاشتیم تا تصویر نهایی کامل شود. هر از گاهی به تصویر اصلی هم نگاه میکردیم تا از آن کمک بگیریم. یک منتور خوب هم گاهی مانند نقش اولیه پازل عمل میکند. شما با هر بار نگاه کردن به آن، الگو میگیرید تا بهتر بتواند مسیر شغلی خود را بچینید و قطعات مناسب را در جای خودشان بگذارید.
انواع منتورینگ کدامند؟
پیش از این گفتیم منتور کیست و رابطهای که میان فرد با تجربه و فرد کمتجربه شکل میگیرد منتورینگ نامیده میشود. منتورینگ انواعی دارد:
- 1. منتورینگ سنتی – استاد و شاگردی
در این نوع از منتورینگ عموما یک نفر به عنوان استاد (فرد با تجربه و منتور) و نفر دیگر به عنوان شاگرد (فرد کمتجربه یا منتی) شناخته میشود. از آنجایی که در منتورینگ سنتی فقط یک منتی حضور دارد، یک برنامه راهبردی تعیین میشود که مسیرهای صحیح در آینده را نشان میدهد. همچنین تمام تمرکز منتور بر یک شخص معطوف میشود، به همین علت گفته میشود که این نوع از منتورینگ سرعت و بازده بیشتری دارد.
- 2. منتورینگ گروهی
برای صرفهجویی در زمان و هزینهها، میتوان از منتورینگ گروهی استفاده کرد. در این نوع، یک یا چند منتور برای گروهی از افراد کم تجربه در نظر گرفته میشوند تا به ایشان کمک کنند که انتخابهای بهتری داشته باشند.
- 3. منتورینگ معکوس
با پیشرفت تکنولوژی و انجام کارها به شیوه امروزی، لازم است که افراد قدیمی سازمان مهارتهای جدید را بیاموزند. در اینجا از منتورینگ معکوس استفاده میشود. کارکنان جدید یک مجموعه که در زمینه کار با ابزارهای جدید اطلاعات کافی دارند، نحوه استفاده از این ابزارها را به کارکنان قدیمی مجموعه آموزش میدهند. این رابطه میتواند متقابل باشد و منتورها، فرهنگ و اصول سازمانی را از منتیها بیاموزند و با ارزشهای مجموعه آشنا شوند.
وظایف منتور کدامند؟
وظایف منتور را میتوانیم در سه ضلع مشاوره، انتقال تجربه و تشویق تعریف کنیم.
ضلع اول: مشاوره
در پاسخ به سوال Mentor کیست؟ منتور را فردی که در زمینههای تخصصی شما را راهنمایی میکند، تعریف کردیم. منتور در مراحل مختلف، وضعیت کار را ارزیابی میکند و متناسب با شرایط مشاورههای لازم را ارائه میدهد. بنابراین یکی از اصلیترین وظایف منتور دادن مشاوره و اطلاعات لازم به منتی است.
ضلع دوم: انتقال تجربه
از آنجایی که منتور قبلا در همان جایگاه منتی قرار داشته و مسیر مشابه با او را پیموده، با بنبستها و سراشیبیهای مسیر به خوبی آشنایی دارد. او مثل یک راهنما عمل میکند و در تمام مسیر، تجربهای که داشته را در موقعیت مناسب به منتی میدهد.
ضلع سوم: تشویق
راه رسیدن به موفقیت طولانی و زمانبر است. همچنین پستی و بلندیهای فراوانی دارد. این فراز و نشیبها باعث میشود فرد بعضی از اوقات انگیزه خود را از دست بدهد. اما حضور فردی که موفقیتهای کوچک را ببیند و بابت دستاوردهای مختلف به انسان انگیزه بدهد کمک میکند تا فرد انگیزه خود را در طول مسیر حفظ کند و با موفقیت به مقصد برسد.
نحوه ارتباط با منتور چگونه است؟
همان طور که گفتیم، منتورینگ یک رابطه طولانی مدت است. بنابراین منتور باید وقت و انگیزه لازم برای ایجاد این رابطه بلند مدت را داشته باشد و مسئولیت آن را بپذیرد. شما به عنوان یک منتی، ممکن است زمانهای مختلفی نیاز به همفکری و راهنمایی داشته باشید. پیش از هرچیزی، تعداد قرارهای ملاقات مورد نظر خود و نحوه ارتباط را به منتور اطلاع دهید. به طور کلی سه راه ارتباطی اصلی برای ارتباط با منتور وجود دارد:
حضوری
اگر منتور امکان برگزاری جلسات حضوری را دارد، میتوانید با ایشان هماهنگ کنید که وقت خودش را در اختیار شما بگذارد. البته تعداد جلسات و زمان آنها به نیاز منتی و سطح کسب و کار بستگی دارد. اغلب کسب و کارهای نوپا، جلسات متعدد و طولانی دارند چرا که در ابتدا، مسیر تاحدودی نامشخص بوده و ایدهها زیاد است.
آنلاین
ممکن است شما و منتور در شهرها یا کشورهای دور از هم باشید. در چنین شرایطی برقراری ارتباط به صورت حضوری تا حدودی دشوار است. برای همین طی توافق بین منتی و منتور، جلسات همفکری و انتقال تجربه در بستری مجازی و در پلتفرمها به صورت آنلاین برگزار میشود.
تلفنی
برقراری ارتباط تلفنی یکی از در دسترسترین و متداولترین راهها برای صحبت کردن با منتور است. پرسیدن سوالهای کوچک و یا در جریان قرار دادن رخدادهای کوچک نیازی به جلسات حضوری ندارد. شما به عنوان منتی، میتوانید با هماهنگی قبلی با منتور تماس بگیرید و اتفاقات جاری را به اطلاع ایشان برسانید.
چگونه ارتباط موثری با منتور برقرار کنیم؟
برای ارتباط با منتور لازم است که موارد زیر را در نظر بگیرید:
1.برای زمان و وقت منتور اهمیت قائل شوید.
بهتر است چندین روز قبل از برگزاری جلسات منتورینگ یا دیدارهای شخصی، با منتور هماهنگ کنید. بسیاری از انسانها برای وقت خود ارزش زیادی قائل هستند و باید به این نکته توجه داشته باشید. سعی کنید جلسات را به صورت خلاصه برگزار کنید و پیش از شروع، حرفها و ایدههایتان را از قبل آماده کنید.
2.احترام منتور را حفظ کنید.
ممکن است گاهی از اوقات از مسیر درست خارج شوید و برای بازگشتن به مسیر نیاز به تلنگر جدی داشته باشید. اگر این تلنگر را از سمت منتور دریافت کردید، احترام منتور را حفظ کنید و بدانید تمام این سختگیریها به نفع خودتان است.
3.به توصیههای منتور عمل کنید.
منتور علاوه بر تجربیات ارزشمند، زمان و وقت خود را در اختیار شما قرار میدهد. بنابراین قدردان این لطف باشید و به توصیههای منتور به خوبی عمل کنید. افراد باتجربه دو، سه پیراهن بیشتر از شما پاره کردهاند! و بهتر میدانند که چه چیزی به نفع شماست و چه چیزهایی به نفع شما نیست.
4.مشتاق و پیگیر باشید.
یکی از ویژگیهای یک منتور خوب تعهد و مسئولیتپذیری است. درست است که یک منتور باید در طول مسیر با منتی همراه باشد اما اگر منتی اشتیاقی از خود نشان ندهد و به توصیههای منتور عمل نکند، منتور هم میتواند همراهی را به اتمام نرساند.
ویژگیهای منتور خوب چیست؟
پیش از این در پاسخ به پرسش منتور کیست گفتیم که منتور فردی با تجربه و کاربلد است که همراه شماست و کمک میکند تا به اهدافتان برسید. در اینجا قصد داریم تا شما را با 17 ویژگی یک منتور خوب آَشنا کنیم.
- منتور باید در زمینه شغلی مورد نظر متخصص باشد.
- برای انتقال دادن تجربهها همواره مشتاق باشد.
- یک شنونده فعال باشد و بعد از شنیدن مشکلات، به منتی در پیدا کردن راهحل کمک کند.
- به جای گفتن پاسخ به صورت مستقیم، کمک کند تا منتی خودش به جواب و راهحل صحیح برسد.
- دانش و تجربیاتش را صادقانه انتقال دهد.
- علاوه بر شکستها، موفقیتها را هم در نظر بگیرد و فردی تشویق کننده باشد.
- الهام بخش باشد.
- به اصول رازداری پایبند باشد.
- با پرسیدن سوالها و مطرح کردن چالشهای کوچک، به منتی در رشد بیشتر کمک کند.
- نظرات سازنده خود را با صراحت بیان کند.
- بتواند رابطه سالم و طولانی مدت با منتی برقرار کند.
- دست یافتنی و قابل اعتماد باشد.
- متعهد و مسئولیت پذیر باشد.
- خیرخواه بوده و رسیدن به موفقیت منتی برایش از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
- در زمینه تحصیلی و شغلی، در سطح بالاتری از منتی قرار بگیرد.
- توانایی شناسایی و تشخیص مشکلات را داشته باشد.
- به ارزشهای اخلاقی و ارزشهای مجموعه پایبند باشد.
چه کسانی به منتور نیاز دارند؟
انسان موجودی اجتماعی است و در زندگی خود نیاز به مشورت با افراد و کمک گرفتن از آنها دارد. همه ما انسانها در زمینههای مختلف از افراد دوروبرمان کمک میگیریم و نظر ایشان را میپرسیم. بنابراین همه ما به مشورت با فردی که قبلا در جایگاه ما بوده است نیاز داریم. این موضوع در زمینه شغلی و حرفهای اهمیت بیشتری دارد. چرا که کوچکترین اشتباهی در مسائل کاری، شما را به شدت از رقبا عقب میاندازد.
منتور با حضور در کنار شما میایستد، با نظرات سازندهاش از شکستها جلوگیری میکند و راه موفقیت را برایتان روشن میکند. در واقع منتور مانند هدایتگری است که هم مسیر درست و هم راههای اشتباه را نشان میدهد. همچنین در بعضی موارد به شما کمک میکند تا بین دو راه درست، راهی که مناسبتر است را در پیش بگیرید.
تا به اینجا به پرسش منتور کیست پاسخ دادیم و درباره ویژگیهای یک منتور خوب صحبت کردیم. در ادامه مقاله به نحوه پیدا کردن یک منتور و بیان ذهنیتهای اشتباه در مورد منتور میپردازیم.
تصورات اشتباه در مورد منتور چیست؟
- منتور، منتور است؛ معلم یا کوچ نیست!
علیرغم شباهت منتور، کوچ و معلم، این امور تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. معلم، کارها و مهارتهای مختلف را به دانشجو میآموزد و ترفندهای مختلف را به ایشان یاد میدهد. در واقع معلم مسئولیت یادگیری علوم مختلف را برعهده دارد. اما منتور فردی است که به منتی کمک میکند تا تجربههای بیشتری کسب کند. در واقع فرد کمتجربهای که در زمینه یک کار اطلاعات کامل دارد، به منتور مراجعه میکند تا در زمینه انجام دادن آن کار با او همراه باشد. منتور با علمی که دارد و تجربیاتی که از پیش کسب کرده، به منتی کمک میکند تا در مسیر درست حرکت کند.
- منتور هیچ انگیزه پنهانی ندارد.
هدف منتور از همراهی با شما، رسیدن به موفقیت شماست و این کار را به منظور خیرخواهی انجام میدهد. به واسطه این همراهی، ایدهها و مهارتهای دیگری را از منتی میآموزد. اما هیچ انگیزه پنهانی (مانند فروش محصول یا شرکت در دورههای آموزشی) از جانب منتور وجود ندارد. بنابراین نباید افرادی که به نیت قبلی و به منظور فروش و معرفی محصول تا مدت کوتاهی با شما همراهی میکنند را منتور به حساب آورید.
- منتور به شما ماهی نمیدهد، ماهیگیری را یادتان میدهد.
بسیاری از افراد میپرسند که بهترین منتور کیست؟ یک منتور خوب کسی است که پاسخ بسیاری از سوالات را میداند اما شما را راهنمایی میکند تا خودتان به پاسخ برسید. با توصیههای منتور میتوانید راهحل بیرون آمدن از یک مشکل را بیاموزید و از آن برای همیشه درس بگیرید. منتور در کنار شماست تا یک کار را به روش اختصاصی (و البته صحیح!) خودتان انجام دهید.
چگونه منتور مناسب خود را پیدا کنم؟
افراد، اهداف و خصوصیات مختلفی دارند. برای همین باید مطابق با مقصدی که تعیین کردهاید و ویژگیهای اخلاقی که دارید، منتور مناسب خود را پیدا کنید. پیدا کردن یک منتوری که بتواند شما را در مسیر و شغلتان راهنمایی کند کار دشواری نیست. با این حال باید به دو نکته توجه شود: هم منتی و هم منتور باید یکدیگر را بشناسند و پس از آن منتورینگ را شروع کنند.
1.شناخت منتور از منتی
پیش از این به اصلیترین ویژگیهای یک منتور خوب اشاره کردیم. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که منتور هر شخص باید با توجه به اهداف و خصوصیات هر فرد گزینش شود. همه افراد نقاط ضعف و نقاط قوت متفاوتی دارند. یک منتور خوب این ویژگیهای مثبت و منفی را در شما شناسایی میکند و در یک برنامه زمانی منظم کمک میکند تا بر تکیه بر نقاط قوت و اصلاح نقاط منفی، به راهتان ادامه دهید. پس یک منتور باتجربه باید تا حدودی با شما آَشنایی داشته باشد و خصلتهای خوب یا بدتان را بشناسد. برای انتخاب منتور میتوانید نگاهی به اطرافتان بیندازید و فردی که تا حدودی شما را میشناسد پیدا کنید.
2.شناخت منتی از منتور
ممکن است در یک جلسه کاری، چند دقیقه از سخنرانی فردی را بشنوید و تحت تاثیر قرار بگیرید. بعضی از افراد بعد از آَشنایی کوتاه با یک فرد، رابطه منتورینگ را آغاز میکنند که کاملا اشتباه است. شما برای انتخاب منتور باید علاوه بر بخش حرفهای، به بخش شخصیتی و شناخت ابعاد دیگر زندگی منتور هم توجه داشته باشید.
وقتی فردی را به عنوان منتور یا همان راهنما انتخاب میکنید، قرار است مدت زمان زیادی وقت با او بگذرانید و رابطهی طولانی مدتی داشته باشید و از او تاثیر بگیرید پس مهم است که فرد مطابق با اصول اخلاقی شما باشد و در زندگی شخصی و روابط هم تا حدودی هم عقیده و هم سو با نظر شما باشد. به این طریق میتوانید از رخ دادن مشکلات احتمالی و پایان رابطه کاری در میان مسیر هم جلوگیری کنید. بنابراین:
صبر داشته باشید و افراد را به خوبی بشناسید؛ سپس منتور خود را انتخاب کنید.
آیا برخورداری از منتور نقطه ضعف محسوب میشود؟
پس از خواندن این متن به خوبی متوجه شدید که منتور کیست و چه کمکی به شما میکند. وقتی یک کسب و کار را شروع یا یک مقصد شغلی برای خود تعیین میکنید، مسیرهای متعددی پیش رویتان قرار میگیرد. بسیاری از این مسیرها اشتباه هستند و در صورت انتخاب آنها ارزشمندترین سرمایهتان یعنی زمان را از دست میدهید. چه بسا متحمل ضررهای مالی جبران ناپذیری هم بشوید. بنابراین بهتر است به جای پیمودن راههای مختلف و امتحان کردن روشهای متفاوت از یک فرد باتجربه کمک بگیرید. همانطور که همه افراد موفق در سرتاسر جهان از راهنماییهای یک فرد باتجربه یا همان منتور استفاده میکردند.
گاهی از اوقات لازم است که یک فرد مسیر شغلی افراد را بررسی کنید و پیشرفت یا پسرفت را به ایشان اطلاع دهد. بنابراین یک منتور خوب باید در کنار ریزبینی و نکته سنجی، فرد صادقی باشد و به شما در تشخیص موقعیت دقیقتان کمک کند. استفاده از تجربیات یک فرد کاربلد نه تنها نقطه ضعف محسوب نمیشود بلکه پیگیر بودن و ارزشی که برای هدفتان قائل هستید را نشان میدهد. برخورداری از منتور نشان میدهد که شما برای رسیدن به هدفتان کاملا مصمم هستید و میخواهید با کمترین احتمال شکست به آن برسید. طبیعتا هر چه اشتباهات شما در زمینه شغلی کمتر باشند، بهتر است. منتور با تکیه بر سه اصل مشاوره، انتقال تجربه و تشویق به شما کمک میکند تا موفقتر عمل کنید و اشتباهات متداول کاری را انجام ندهید.
همزمان چند منتور میتوانیم داشته باشیم؟
تا به اینجا با مزایای داشتن منتور در زندگی شغلی آشنا شدید. ممکن است بپرسید آیا حضور چندین منتور و کمک گرفتن از همه آنها مشکلی ندارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که داشتن چندین منتور، باعث میشود شما به شکل وسیعتری بیندیشید و بازخوردهای مختلفی دریافت کنید. اگر شما هم قصد دارید تا از یک منتور کمک بگیرید، باید در ابتدا اهداف خود را بشناسید. آینده را در ذهن خودتان ترسیم کنید و ببینید که چه افرادی بیشترین شباهت را با آیندهای که میخواهید، دارند. به سراغ چنین افرادی بروید و کم کم رابطهی خود را با ایشان پررنگ کنید.
همچنین میتوانید در جوانب دیگر مانند ارتقا روابط در زندگی شخصی یا در زمینه تحصیلی نیز از منتور استفاده کنید. به یاد داشته باشید هیچ فردی در همه زمینهها عالی نیست. ممکن است منتوری که به شما کمک میکند تا به اهداف شغلیتان برسید، اما نتواند در زمینه تحصیلی شما را راهنمایی کند. یا منتور ورزشیتان در زمینه کاری حرفی برای گفتن نداشته باشد. بنابراین برای مدیریت ابعاد مختلف زندگیتان از افراد خبره و کاربلد در همان زمینه کمک بگیرید. با منتورهای باتجربه مشورت کنید و ابعاد مختلف زندگیتان را با کمک ایشان رشد دهید.
سوالات متداول
منتورینگ چیست؟
برقراری رابطه حرفهای میان افراد باتجربه و افراد کمتجربه را منتورینگ مینامند.
به طور خلاصه در منتورینگ:
رابطه مفید در بازه زمانی طولانی مدت وجود دارد.
منتور، از بروز اشتباهات متداول و احتمال شکست جلوگیری میکند و در مقابل تصمیمات نادرست میایستد.
منتی، تجربیات جدید و تفکرات خود را با منتور مطرح میکند.
هر دو طرف رابطه (منتور و منتی) رشد میکنند.
هر منتی کار را به روش منحصر به فرد خود اما به شیوه صحیح و اصولی انجام میدهد.
گاهی منتی برای رشد بیشتر به چالش کشیده میشود.
وظایف منتور کدامند؟
ضلع اول: مشاوره
ضلع دوم: انتقال تجربه
ضلع سوم: تشویق
چگونه ارتباط موثری با منتور برقرار کنیم؟
1.برای زمان و وقت منتور اهمیت قائل شوید.
2.احترام منتور را حفظ کنید.
3.به توصیههای منتور عمل کنید.
4.مشتاق و پیگیر باشید.
عالی بود. مطلب بهتر از این و جامع تر برای منتورینگ نیست.
سلام فرق بین منتور و کوچ چیه؟
سلام. حتما در مقاله ای جدا به این موضوع می پردازیم.
نیاز به منتورینگ در فضای کسب و کارهای ایران به شدت حس میشه
عالی بود
و سوال اینه چه جوری میشه منتور درست گرفت؟
سلام. پلتفرم منتورینگ ردپا در خدمت شماست
ممنون. کسی که دوره کوچینگ رفته باشه نیاز به منتور دارد؟
بله. با توجه به حوزه تخصصی که فعالیت می کنید.
سلام. مرسی
سلام
من دیپلم گرافیک دارم و ۲۰ سالمه
میشه منتور بگیرم تا بتونم حرفه ای بشم و کار کنم؟
مناسب من هست؟
شما میتونید معرفی کنید بهم؟
سلام بله در سایت ردپا در خدمتتون هستیم